Okozhatnak-e hiperaktívitást az élelmiszeradalékok?
2010.08.14. 11:11
Cikkért köszönet a CsaládiNet-nek! :)
A mesterséges élelmiszer-színezékek és tartósítószerek felelősek az óvodáskorú gyermekek közt egyre növekvő számban kimutatható hiperaktivitásos viselkedésért - állítja egy nemrég napvilágot látott tanulmány.
Annak ellenére, hogy a mesterséges élelmiszeradalékok már régebben gyanúba keveredtek, mint a gyerekkori viselkedészavarok lehetséges kiváltói, a közelmúltig nem készült átfogó felmérés arról, hogy a hiperaktivitásos viselkedési szimptómák növekvő előfordulása mennyiben kapcsolódhat ehhez a jelenséghez.
Mi a hiperaktivitás?
A hiperaktivitás két alapvető eleme a túlmozgás és az impulzivitás. A túlmozgás sokszor nem egyszerűen azt jelenti, hogy a gyerek másoknál többet mozog, hanem azt, hogy rendezetlenül, nem a megfelelő időben, helyen és módon mozog. Az impulzivitás azt jelenti, hogy a gyerek nem tudja megfékezni magát, az impulzusok vezérlik. Előbb cselekszik, és utána (esetleg) gondolkodik. Ezen jellemzők miatt, lényegében folyamatos veszélyben vannak a hiperaktív gyerekek és a körülöttük lévők is.
A hiperaktivitáshoz társulhat specifikus tanulási zavar, diszlexia, díszgráfia, diszkalkulia, vagy figyelemzavar. Mindezek azonban hiperaktivitás nélkül is felléphetnek.
Dr. John O Warner az angliai Southampton Közkórház munkatársa és kutatócsoportja a kórház 227 óvodáskorú páciensén vizsgálta a mesterséges ételszínezékek és tartósítószerek hatását. A kutatás kezdetekor elvégzett állapotfelmérés szerint a gyerekek közül 36 volt hiperaktív és allergiás, 75 csak hiperaktív, 79 csak allergiás, a maradék 87 pedig nem mutatott semmilyen tünetet. A szülők értékelése szerint, amikor a hiperaktív gyerekektől megvonták az élelmiszeradalékokat, a tünetek enyhültek, amikor pedig a gyerekeket ismét elkezdték tartósítószerrel és színezékkel kezelt ételekkel etetni, a tünetek ismét erősödtek, ráadásul a kísérlet kezdetekor mért értékekhez képest jelentős mértékben.
"Az adalékok bizonyíthatóan befolyásolják a hiperaktív viselkedést" - mondta el Warner a Reutersnek. "A hatás nyilvánvaló, bár további, szélesebb körű vizsgálatok szükségesek, mielőtt törvénymódosítást és az adalékanyagok engedélyeztetésének szigorítását követelnénk." Egyelőre nem tudni, pontosan melyek a károsak adalékanyagok.
A kutatók ezért most újabb vizsgálatot terveznek, amelyben a 4-9 éves southamptoni iskolások állapotát mérik fel. "Azt reméljük, hogy egy szélesebb körű, reprezentatívabb mintán elvégzett vizsgálattal megalapozottan tudjuk bizonyítani a szülők megfigyeléseit." - mondta el Wagner. "Egyelőre nem tudjuk, pontosan mely mesterséges adalékok felelősek ezekért a tünetekért, vagy hogy nem kell-e a listára egyéb, természetes adalékanyagokat is felvennünk."
A szülők nagy érdeklődéssel várják a további kutatások eredményeit.
|