Cikkért köszönet a CsaládiNet-nek! :)
A farsang közeledtével elkezdünk gondolkodni, milyen finomságokkal lephetnénk meg csemetéinket a zsúron. Célszerű apróbb falatkákkal készülnünk, amelyek gyorsan eltűnnek az apró kezekből a szaladgálás közben, mégsem maszatolják össze a ruhájukat és minket.
Készíthetünk kelttésztás mini pizzákat, ezt fel is használhatjuk mini pitának is, megtöltve reszelt zöldségekkel, pici húscsíkokkal.
Frissen turmixolt gyümölcsből remek koktélokat varázsolhatunk, mókás végű szívószállal díszítve.
Édességnek jól beválhat egy gyümölcstál, amelyeket apróra vágunk, hogy csipegetni lehessen (szőlőszemeket, mandarin darabkákat, almakockákat).
Minipizza
Tészta
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
2 dl tej, (tejallergia esetén cukros víz is lehet)
5 dkg élesztő
1 teáskanál só,
2 evőkanál olaj,
kb. 2,5-3 dl langyos víz
A lisztet elkeverjük a sóval, a tejjel felfuttatott élesztővel és az olajjal. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen körülbelül egy óra alatt megkel, ekkor kilisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval szaggassunk ki belőle kis körlapokat, erre kerül a mártás, és a feltét.
Pizzaszósz
Hozzávalók:
1 sűrített paradicsom,
1 kicsi fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál oregano,
1 dl víz vagy paradicsomlé,
2 evőkanál olaj
Turmixgépben krémesre dolgozzuk a hozzávalókat, ezt kenjük a kis pizzakorongok tetejére. Megszórhatjuk magokkal, vagy előre párolt pici csirkehús-csíkokkal, legvégül reszelt sajtot vagy mozarella sajt darabot helyezünk rájuk. Formázhatunk arcot is a pizzácskákra, garantált a siker a gyerekek körében. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül.
Mini Pita
Ha pitatésztának használjuk fel a fentebb található tésztát, akkor a szaggatás után simítsuk végig még egyszer a sodrófával, mert így 20 perces utókelesztés után zsebesre sül. Ha már kicsit színesedik a tészta, akkor készen van, nem szabad ropogósra sütni, mint a pizza korongokat. Ha mégis így sikerül, akkor még melegen zacskóba téve, negyedóra alatt megpuhulnak. A gömbölyű végüket levágva, késsel elválaszthatjuk a belsejüket és már tölthetőek is, apróra vágott vagy reszelt zöldségekkel, uborkával, paprikával, reszelt sárgarépa, salátalevél-csíkokkal, vagy főtt kukoricával.
A csirkemellet vékony csíkokra vágunk, kevés római kömény és curry társaságában megpároljuk, ezután ezt is beletehetjük az összetevők közé.
Pitaszósz:
Hozzávalók:
joghurt,
citromlé,
1 kiskanál méz,
1 kiskanál mustár,
1 kiskanál reszelt hagyma,
1 kiskanál őrölt petrezselyem
Az összetevőket összeturmixoljuk, csak keveset kanalazzunk a pitába a zöldségekre-húscsíkokra, hogy nehogy elázzon a tészta.
Csíkos Gyümölcsturmixok
Hozzávalók:
fél banán,
1 dl körtelé,
1 teáskanál citromlé,
0,5 dl narancslé,
1 evőkanál málna
A banánt és a körtelét összeturmixoljuk a citromlével, ezt öntjük a pohár legaljára. Erre öntjük óvatosan a narancslé-málna turmixot, hogy szép csíkos maradjon.
Egy pohárra lett kiszámolva az egység, célszerű mindegyikből nagyobb adagot készíteni 2 kancsóban, így hamar meg tudjuk ismételni a varázslatot.
Variációk:
A,
2 evőkanál szeder, málna, (mirelit is lehet)
1,5 dl almalé
B,
fél banán,
1 teáskanál citromlé,
1,5 dl meggylé
C,
1 db kivi,
1,5 dl narancslé
A sűrűbb gyümölcsturmixot öntjük alulra, erre kerülhet óvatosan a gyümölcslé.
Narancsot, mandarint csak gyümölcsléként használjunk, friss gyümölcsként ne turmixoljuk, mert ha a mag benne marad, keserűvé teszi.
|